Tagasi artiklite juurde

8 kõrrelist, mis kaunistavad ka talvist lumist aeda


Kõrrelised on talvel aia ehteks, kui oskad valida aeda õigeid liike ja sorte. Mitmeaastased kõrrelised, mis kasvavad puhmikus ja ei levi aias intensiivselt, nõuavad väga vähe hoolt.

Kui armastad oma aias kasutada rohkelt kõrrelisi ja püsikuid ning soovid neid jätta talvist aeda kaunistama, siis on väga lihtne reegel: kõik püsikute pealsed värvuvad sõltuvalt ilmadest hilissügiseks mustaks või tumepruuniks ja kõrrelised jäävad enamasti beežidesse ja kullakarva toonidesse. Mustades toonides püsikute pealsed mustal mullal ei anna mingit efekti ega ilu. Kullakarva kõrrelised taustaks, võivad aga mitmed mustad ja tumepruunid püsikute seemnepead imekaunilt välja tulla.

Mitmed kõrrelised on kevadel aeglase tärkamisega, suvel algul võtavad kogu tähelepanu püsikute õied ja kõrrelised alustavad oma õisikutega uhkustamist sageli suve teisel poolel. Sügiseks on nad värvunud imelistesse värvidesse ja talvel pakuvad nad meile silmarõõmu, kui õiged kõrrelised valida. Kui ise pole jõudnud kõrrelistega palju katsetada, on väga raske ennustada, millised kõrreliste varred jäävad talveks kenasti püsima ja millised vajuvad laiali ka ilma lumeta.

Siit leiad 8 kõrrelisest, mis on minu aias mitmete aastate jooksul tuleproovi läbinud ja püsivad talv läbi kaunid. Need kõrrelised on kõik puhmikulise kasvuga, seega püsivad nad kenasti seal, kuhu oled nad istutanud.

 

1. Teravaõieline kastik Calamagrostis x acutiflora `Karl Foerster´ - on üks kõige püstisemaid kõrrelisi, mille kõrguseks koos pähikutega kuni 150 cm. Tärkab kevadel vara ja moodustab kiirelt kena puhmiku. Juba juulis augustis hakkavad pähikud ja kõrred nisukollaseks muutuma. Kõrred püsivad kõige paremini antud liikidest püsti. Täiesti külmakindel kõrreline Eesti oludes.

2. Teravaõieline kastik Calamagrostis x acutiflora `Avalanche’ - Teravaõieline kastik 'Avalanche' on ilus rohelise-valgetriibulise lehestikuga sort. Eelistab päikselist parasniisket kasvukohta. Kõrgus koospähikutega kuni 150 cm. Kõrred püsivad samuti kenasti kevadeni püsti. Täiesti külmakindel kõrreline Eesti oludes.

3. Harilik sinihelmikas Molinia caerulea ’Moorhexe´
on kõige püstisema kasvuga hariliku sinihelmika sort. Suve keskel ilmuvad tumedad õisikud, mis muutuvad pruunikaks alles suve lõpus. Sügisel värvub taim kaunilt kuldseks. Kõrgus 80-90 cm. Täiesti külmakindel kõrreline Eesti oludes, põhiliik kasvab Eesti looduses.

4. Hiina siidpöörise Miscanthus sinensis
sortide efektsed õisikud püsivad samuti kenasti kevadeni püsti. Osad sordid on hallikama talvise värviga osad kuldsema. Efektseks teevad talvise hiina siidpöörise just tema õisikud. Seetõttu vali sordid, mis alustavad varem õitsemist. Näiteks sordid ’Kaskade’ ja `Federweisser’ alustavad varem õitsemist. Siidpöörised on tundlikud talvise liigniiskuse suhtes. Kõrguseks mõlemal sordil ligi 2 m. Tasub ka teada, et siidpöörised on väga hilised tärkajad.

5. Vitshirss Panicum virgatum hoiab hästi talvist vormi, kui puhmik on juba mitmeaastane ja tihe, hoiab ka enamus vitshirsi püstisema kasvuga sorte kenasti talv läbi oma vormi. Väga püstise kasvuga sinakas-roheliste lehtedega sort on näiteks ’Northwind’, mis alustab küll hilja õitsemist. Kõrguseks ligikaudu 150 cm. Ka vitshirsid on väga hilised tärkajad. Paljud sordid on külmakindlad.


6.Sügislubikas Sesleria autumnalis. Üks helerohelisemaid kõrrelisi ja seda kevadest sügiseni. Umbes 40 cm kõrgune puhmik hoiab kevadeni oma vormi. Õitseb sügisel, kuid õisikud on napilt lehtedest kõrgemal ja pole püstised. Ta on talvises aias kena oma madala pooligihalja puhmiku tõttu. Lihtne kasvatada, talub ka kuivemat mulda. NB! Kevadel ei meeldi talle maapinnani maha lõikamine, tuleks jätta umbes 1/ 3 lehekõrgusest alles. Internetis leiduva info põhjal võib olla külmaõrn, minul kasvanud 5 aastat Tartumaal ilma katmata üle saja puhmiku, millest ükski pole välja läinud.

7. Igihaljas kaerand Helictotrichon sempervirens on üks hõbehallimaid kõrrelisi, mis õitseb varakult juunis. Moodustab vahva ligikaudu 50 cm kõrguse tiheda puhmiku, koos õisikutega umbes meetrikõrgune. Nagu nimigi ütleb, on selle liigi lehed pooligihaljad ja püsivad tihti talv läbi ilusad, kui talv on pehme. Puhmik hoiab kevadeni oma vormi just seetõttu on ta talvises aias kena. Lihtne kasvatada hea drenaaإ¾iga mullas täispäikese käes. Ta ei talu liigmärga mulda ja seisvat vett. Ka igihaljast kaerandit ei tohi kevadel maapinnani maha lõigata. Kui lehestik ei ole talvekahjustusi saanud, võib käega pruuniks muutunud lehed välja tõmmata või lõigata umbes 10 cm-ni see tagasi. Külmakindel kõrreline Eesti oludes.

8. Luht-kastevars Deschampsia cespitosa on talvise ilu pakkumise seisukohalt piiripeal. Puhmik on tal ilus, kuid kõrred kaotavad talve tulekul enamuse oma kohevatest kuivanud õisikutest. Sõltuvalt sordist jäävad kõrred suuremal või vähemal määral püsti. Kõrguseks 60-120 cm, sõltuvalt sordist.Luht-kastevarrel on mitmeid kauneid sorte, õitsemise ajal kullakarva pähikutega on `Goldtau´, tihe ja kompaktne sort on ’Palava´. Luht-kastevars kasvab hästi parasniiskel ja märjemal mullal, talub ka teatud määral kuivemat mulda. Ka tema mätasjat puhmikut ei tohi maani maha lõigata. Külmakindel kõrreline Eesti oludes, põhiliik kasvab ka looduses.


Jaga